~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................................................................................Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου

περί του ταχυδρομείου... ο Πάνος Αϊβαλής // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το Θέμα της Ημέρας

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ο ετήσιος απολογισμός των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), από αυτούς, οι 39 δολοφονήθηκαν ή στοχοποιήθηκαν, ενώ άλλοι 26 σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Μειώθηκαν οι δολοφονίες δημοσιογράφων το 2017. Γιατί όμως;
Kάθε χρόνο λίγο πριν την εκπνοή του έτους, δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έχουν στη διαθεσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, για τη βία κατά δημοσιογράφων και ανθρώπων του Τύπου. 
Γράφει η Μαρία Κοζάκου 
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2017 δολοφονήθηκαν συνολικά 65 δημοσιογράφοι, εκ των οποίων οι 57 επαγγελματίες, οι 8 συνεργάτες (συνήθως οπερατέρ, τεχνικοί κλπ) καθώς και 7 πολίτες-δημοσιογράφοι. Η μεγαλύτερη απειλή για τους δημοσιογράφους είναι σταθερά οι πόλεμοι, τα καταπιεστικά, ολοκληρωτικά καθεστώτα που δεν επιθυμούν την αντίθετη άποψη αλλά και τα καρτέλ κάθε είδους που λειτουργούν με τους νόμους της μαφίας, του υπόκοσμου.
Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), από αυτούς, οι 39 δολοφονήθηκαν ή στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα, ενώ άλλοι 26 σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ποιες χώρες είναι οι πιο επικίνδυνες;
Η Συρία παρέμεινε, όπως και πέρσι, η πιο αφιλόξενη χώρα για τους δημοσιογράφους, με 12 θανάτους. Στο Μεξικό, όπου μαίνεται για μια δεκαετία ο πόλεμος των συμμοριών, καταγράφονται 11 θάνατοι και ακολουθούν το Αφγανιστάν με 9, το Ιράκ με 8 και οι Φιλιππίνες με 4 θανάτους.

Μειώθηκαν τα κρούσματα. Γιατί;
Το 2017 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν οι λιγότεροι φόνοι επαγγελματιών δημοσιογράφων εδώ και 14 χρόνια, ενώ σημαντική ήταν η πτώση σε σχέση με το 2016 όταν οι νεκροί ήταν 79.
Κατά τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, αυτό οφείλεται εν μέρει στην καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, αλλά και στο γεγονός ότι οι πιο επικίνδυνες χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη, «εγκαταλείπονται από τους δημοσιογράφους τους». Εχει μειωθεί, δηλαδή, σημαντικό ο αριθμός των δημοσιογράφων που “καλύπτουν” αυτές τις χώρες!
Οπως φαίνεται από τον κατάλογο με τις πιο αφιλόξενες χώρες, δεν είναι οι πόλεμοι αυτοί που θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους του Τύπου. Το Μεξικό, που κάθε χρόνο βρίσκεται σε αυτή τη μαύρη λίστα δολοφονιών δημοσιογράφων, κυριαρχείται από μια ατμόσφαιρα τρόμου λόγων των καρτέλ των ναρκωτικών. Και σε αυτή την περίπτωση είτε μειώνονται οι δημοσιογράφοι που “καλύπτουν” τη χώρα, είτε φεύγουν από το Μεξικό και οι εγχώριοι δημοσιογράφοι από το φόβο των απειλών. Μην ξεχνάμε ότι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη διαφθορά των πολιτικών ή το οργανωμένο έγκλημαγίνονται συστηματικά στόχοι επιθέσεων.
Οι δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα συντάσσουν τη λίστα με τους δημοσιογράφους που χάνονται κάθε χρόνο από το 1995. Βασίζονται σε ακριβή στοιχεία, συγκεντρώνοντας όλες τις πληροφορίες που τους επιτρέπουν να συμπεράνουν ότι η όποια μορφή βίας ασκήθηκε σε κάποιον άνθρωπο του Τύπου, σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη δημοσιογραφική εργασία του. Υπάρχει επίσης πάντα ο διαχωρισμός ανάμεσα στους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν σε σε κάποιο πεδίο και σε εκείνους που επί τούτου και σε συνθήκες ειρήνης στοχοποιήθηκαν. Τέλος, δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν έχει τελεσιδικήσει η έρευνα γύρω από τα αίτια θανάτου.

Με στοιχεία από το RSF
Διαβάστε ακόμα: Ο Δείκτης της Ελευθερίας του Τύπου για το 2017

___________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράμμα από την Αθήνα

Γράμμα από την Αθήνα