Η παλιά «πύλη» του ΔΟΛ
Αυτή η, ερμητικά κλειστή σήμερα, είσοδος θα μπορούσε να κηρυχθεί διατηρητέα. Γιατί, αν και όχι ιδιαίτερα μεγάλη, δεν είναι μια απλή πόρτα. Έχει διαχρονικά και ιστορικά την αξία πύλης. Από το άνοιγμά της πέρασαν χιλιάδες φορές στη ζωή τους, μεγάλα ή τεράστια ονόματα στην ιστορία του Τύπου. Την πόρτα-πύλη του ΔΟΛ στην πλατεία Καρύτση, έχουν διαβεί, με καθημερινές εισόδους και εξόδους, ο Χρήστος Λαμπράκης, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Παύλος Παλαιολόγος, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Φωκίων Δημητριάδης, ο Κώστας Μητρόπουλος, ο Λέων Καραπαναγιώτης, ο Γιάννης Καψής, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Λιάνης, ο Θοδωρής Σγουρδαίος, ο Πέτρος Λινάρδος – δεκάδες βαριές υπογραφές, εκατοντάδες σημαντικοί δημοσιογράφοι, χιλιάδες άνθρωποι τού Τύπου, γνωστοί ή αφανείς. Σήμερα, η παλιά πόρτα-πύλη του ιστορικού κτιρίου του ΔΟΛ είναι κλεισμένη με ρολά και αυτά σκεπασμένα με γκράφιτι. Το κάποτε μεγαλύτερο μέγαρο του Τύπου είναι έρημο και η άλλοτε γειτονιά της Ενημέρωσης σχεδόν άδεια από δημοσιογραφική ζωή.
Στην πλατεία Καρύτση και γύρω από αυτήν –σε ακτίνα όχι μεγαλύτερη των πεντακοσίων μέτρων– βρισκόταν μια μεγάλη σειρά από δημοσιογραφικά γραφεία. Ήταν ο ΔΟΛ, στην πλατεία, ο Εθνικός Κήρυκας ακριβώς δίπλα του, το παλιό Έθνος στην Κολοκοτρώνη –κάθετος της μικρής οδού Καρύτση, όπου υπήρχε το πίσω μέρος της Εστίας. Εκεί βρισκόταν το πιεστήριό της και από πάνω, στην Ανθίμου Γαζή, η κεντρική της είσοδος.
Στο κτίριο της Κολοκοτρώνη στεγάστηκε αργότερα, στα πρώτα χρόνια της ζωής της, η Ελευθεροτυπία, ενώ στη Σταδίου, ή στα πέριξ, απέναντι από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, υπήρχαν τα γραφεία της παλιάς Ελευθερίας του Πάνου Κόκκα και η Δημοκρατική Αλλαγή, η απογευματινή εφημερίδα της Αριστεράς. Πιο κάτω στη Σταδίου, στην Πεσμαζόγλου, βρισκόταν, ο Ελεύθερος Κόσμος του Σάββα Κωνσταντοπούλου, εφημερίδα που υποστήριξε τη καθεστώς της δικτατορίας και συνέχισε να εκδίδεται μετά από αυτήν, ενώ πιο πάνω, στην πλατεία Συντάγματος, στεγάζονταν τα αθηναϊκά γραφεία δύο πολύ μεγάλων εφημερίδων της Βόρειας Ελλάδας: της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα, στην περιοχή συνεχίζει να δίνει δημοσιογραφική συνέχεια στο κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη η Εφημερίδα των Συντακτών. Όμως, στην πλατεία Καρύτση την παλιά ζωντάνια της ενημέρωσης θυμίζουν μόνο οι επιγραφές του ΔΟΛ και του Εθνικού Κήρυκα. Πλέον η πλατεία είναι άδεια, «με συνθήματα σκιασμένα» που λέει και ο Σαββόπουλος.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στην στοά που ενώνει την πλατεία Καρύτση με την Ανθίμου Γαζή βρισκόταν η είσοδος των γραφείων του περιοδικού Το Σπίτι του Παιδιού, που εξέδιδε ο Άγγελος Μεταξάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου