~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................................................................................Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου

περί του ταχυδρομείου... ο Πάνος Αϊβαλής // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το Θέμα της Ημέρας

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Μακρόν ως υπάλληλος των γαλλικών μονοπωλίων

Επικαιρότητα

 Ε πρεπε να έρθει ο Μακρόν στην Αθήνα για να δούμε την ούλτρα φιλοκυβερνητική ΕφΣυν με τα ούλτρα αντικυβερνητικά Νέα να ομογνωμούν. Θα κάνει καιρό ο Τσίπρας να ξαναδεί αβανταδόρικο προς την κυβέρνησή του εξώφυλλο στα Νέα. Τι να κάνει κι ο Μαρινάκης, όμως; Κοντά στον βασιλικό (Μακρόν και γαλλικό κεφάλαιο) έπρεπε να ποτίσει και τη γλάστρα (Τσίπρας). Ειδικά όταν η γαλλική πλευρά διάλεξε τη φυλλάδα του για να φιλοξενήσει δήλωση του Μακρόν και συνεντεύξεις ή άρθρα τεσσάρων ηγετικών στελεχών γαλλικών μονοπωλιακών ομίλων που ήρθαν στην Ελλάδα για επενδύσεις (έτσι ονομάζουν οι ιμπεριαλιστές το πλιάτσικο).

Βλέποντας κανείς τις εικόνες από την επίσκεψη Μακρόν και κοιτάζοντας το ασφυκτικό πρόγραμμα του 24ωρου που έμεινε στην Αθήνα, δεν μπορεί παρά να θυμηθεί τον Λένιν και τη διδασκαλία του για τον ιμπεριαλισμό και τον ρόλο που παίζουν οι κυβερνήσεις του χρηματιστικού κεφαλαίου. Οσο και να προσπάθησε να το κρύψει, ήταν φανερό ότι ο Μακρόν ήρθε ως «αυτοφωράκιας» των γαλλικών μονοπωλιακών ομίλων. Επαιξε το ρόλο του αποσμητικού στις βρομιές τους. Βρομιές που έχουν ήδη ετοιμαστεί, δεν τις διαπραγματεύθηκε ο Μακρόν στην Αθήνα (τι να διαπραγματευθεί στον ελάχιστο χρόνο που κράτησε η κλειστή συνομιλία του με τον Τσίπρα;).

Με την ευκαιρία, ο Μακρόν έκανε και μια επίδειξη «ηγετικότητας», που τόσο ανάγκη την έχει και ο ίδιος και ο γαλλικός ιμπεριαλισμός. «Εκλεψε» την ιδέα του Ομπάμα και μίλησε από την Πνύκα, με φόντο την Ακρόπολη (τον Ομπάμα δεν τον άφησε η ασφάλειά του να μιλήσει σε ανοιχτό χώρο). Είπε τις γνωστές μπούρδες που λένε οι αστοί πολιτικοί όταν αναφέρονται στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και περιέγραψε το «όραμά» του για την «Ευρώπη». Τζάμπα είναι τα λόγια, ειδικά όταν υπάρχουν αφελείς να καταπίνουν τα παραμύθια. Αλλωστε, μια μέρα μετά την ομιλία του στην Πνύκα, την Παρασκευή (χθες) το βράδυ, ο Μακρόν θα φιλοξενούσε τη Μέρκελ στο Εβιάν, στην καθιερωμένη φθινοπωρινή συνάντηση των ηγετών του γερμανογαλλικού άξονα. Ηθελε, λοιπόν, μια γερή δόση μπουρδολογίας προτού συνθλιβεί στα σαγόνια της καγκελαρίου. 
Η ΕΕ ή θα είναι «γερμανική» ή θα βαρέσει διάλυση. Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός δεν έχει την οικονομική ισχύ να διεκδικήσει τίποτα περισσότερο από το ρόλο του δεύτερου. Εκδρομή χαρακτήρισε την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα η γερμανική Χάντελσμπλατ, σημειώνοντας ότι ο κύριος σκοπός του ταξιδιού του ήταν ένα μεγάλο «photo oportunity» με φόντο τη μεγαλοπρεπή Ακρόπολη, προκειμένου να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιούργησε η ομιλία του στις Βερσαλλίες, για την οποία πολλοί Γάλλοι τον συνέκριναν με τον Λουδοβίκο τον 14ο! «Προφανώς ο Μακρόν το πήρε κατάκαρδα», σημειώνει η γερμανική φυλλάδα και συνεχίζει με δηλητηριώδη τευτονικό σαρκασμό: «Σήμερα, θα πακετάρει τους κεραυνούς του του και θα φορέσι στεφάνι ελιάς. Ηρθε η ώρα να τραβήξει έναν Δία»!

Από τις δημοκρατικές πομφόλυγες ας επιστρέψουμε στην πρακτική πολιτική. Δηλαδή στις μπίζνες. Ο Nicolas Dufourq, γενικός διευθυντής της BPIFrance (γαλλική επενδυτική τράπεζα) εξηγεί πώς δημιούργησαν «ένα κοινωνικό δίκτυο επιχειρηματιών», πώς «απενοχοποίησαν την παρακινδυνευμένη επιχειρηματικότητα που θέτει υψηλούς στόχους», πώς «ενδυνάμωσαν όσους είχαν τη φιλοδοξία να γίνουν οι πρωτοπόροι μιας νέας Γαλλίας». Και καταλήγει:«Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε αυτήν την τεχνογνωσία μας και στην ελληνική κυβέρνηση». Σε απλά ελληνικά. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλουν να δημιουργήσουν μια αναπτυξιακή -όπως τη λένε- τράπεζα, πέρα από τις τέσσερις συστημικές λεγόμενες τράπεζες. Αυτή η τράπεζα θα παραδοθεί στους Γάλλους της BPIFrance. Και μάλλον δε θα δημιουργηθεί εκ του μηδενός, αλλά θα πάρει ως «προίκα» την «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» Attica Bank, την «τράπεζα των μηχανικών» (των εργολάβων κυρίως). Πρέπει, όμως, να συμφωνήσουν και οι Γερμανοί, γι' αυτό προς το παρόν υπογράφηκε μόνο ένα Μνημόνιο Συναντίληψης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Suez, Jean-Louis Chaussade, εμφανίζεται ως μέγας… οραματιστής: «Το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό αλλά και θεμελιώδες δικαίωμα, αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Εθνη από το 2010. Επομένως, έχουμε συλλογικό καθήκον να το προστατεύσουμε». Αδικα ανησυχείτε, βρε κουτά, ότι η Suez θα πάρει την ΕΥΑΘ και μετά θα κατηφορίσει για την ΕΥΔΑΠ. Να προσφέρουν θέλουν οι άνθρωποι, στο πλαίσιο του «συλλογικού καθήκοντος». Οπως λέει και ο αγαπητός Ζαν-Λουΐ, το συλλογικό καθήκον «απαιτεί τη συνεργασία και τον διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, με στόχο τη δημιουργία νέων μοντέλων διαχείρισης». Και επειδή η Ελλάδα «διαθέτει και όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου κυκλικής οικονομίας», «η SUEZ είναι έτοιμη να τη συνοδεύσει σε αυτήν την προσπάθεια!».Να μας «συνοδεύσουν στις εθνικές μας προσπάθειες» θέλουν οι άνθρωποι, όχι να κάνουν πλιάτσικο. Αλλωστε, στα χρόνια των Μνημονίων αναβίωσε το «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία». Το είπε με νόημα και ο Μακρόν: κάποιοι επεδίωκαν το Grexit, ενώ η Γαλλία βοήθησε να αποφευχθεί (ίσως δεν του έχουν πει ότι έχουμε κι εδώ την παροιμία για το μαστίγιο και το καρότο, οπότε ξέρουμε καλά τι ρόλο έπαιζαν οι Μέρκελ-Σόιμπλε και τι ρόλο έπαιζαν οι Ολάντ-Σαπέν-Μοσκοβισί).

Ο Nicolas Notebaert, γενικός διευθυντής της Vinci, αφού υπενθύμισε ότι το γαλλικό μονοπώλιο έχει πάρει τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου και συμμετοχή σε δυο αυτοκινητόδρομους (στον ένα ως leader) και αφού μας κούνησε το δάχτυλο λέγοντας ότι «οι γαλλικές εταιρίες μέσω της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας και της δυνατότητας χρηματοδότησης, συμβάλλουν με τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα στην οικονομική ανάπτυξη» (πέστε στα γόνατα και ευχαριστείστε τους μεγάλους προστάτες!), κατέληξε κάπως… ανέμπνευστα (δηλαδή κυνικά): «Η επίσκεψη του γάλλου προέδρου στην Ελλάδα είναι ευκαιρία να υπενθυμίσουμε αυτό το μήνυμα και το έντονο ενδιαφέρον μας για την ενίσχυση της παρουσίας μας στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε μεταξύ άλλων τη συμμετοχή μας σε νέα έργα παραχώρησης (…) Επίσης η VINCI Highways έχει εκφράσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού». Η Εγνατία κατασκευάστηκε με ελληνικά κεφάλαια και θα την πάρουν έτοιμη για να κονομήσουν από τα διόδια, αλλά αυτοί… να προσφέρουν θέλουν!

Ο Μακρόν ανανέωσε και τις πάγιες «προσφορές» της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας (κι ας είναι στριμόκωλα τα πράγματα, λόγω κρίσης). Μιλώντας στην «Καθημερινή» έκανε λόγο για παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα Ελλάδας-Γαλλίας και κάλεσε την Ελλάδα να επιδείξει τη βούλησή της να ενταχθεί πλήρως στην «Ευρώπη της άμυνας», επιλέγοντας εξοπλισμούς που θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία (λέτε αυτό να εξηγεί την πλήρη απουσία του Καμμένου από τις εκδηλώσεις υποδοχής του Μακρόν;).

Πάντως, ο υπάλληλος των Ρότσιλντ που η γαλλική μονοπωλιακή ολιγαρχία κατάφερε μέσα σε μια διετία να τον κάνει πολιτικό παράγοντα και εκλογικά ισχυρό πρόεδρο, δεν παρέλειψε να συνδέσει τις γαλλικές επενδύσεις (το πλιάτσικο) όχι μόνο με την «επάνοδο στην ανάπτυξη», αλλά και με τη «στήριξη των μεταρρυθμίσεων». Κινεζοποίηση και ξερό ψωμί, δηλαδή, για να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας (ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει η λέξη «μεταρρυθμίσεις»).

Κατά τα άλλα, είχαμε τις καθιερωμένες σε τέτοιες περιπτώσεις εκδηλώσεις ξενοδουλείας και πολιτικού σουσουδισμού. Οπως είχε γίνει και με τον Ομπάμα, ο Μακρόν παρουσιάστηκε σαν ο άνθρωπος που ήρθε «να μας σώσει». Για την ξενόδουλη ελληνική μπουρζουαζία, το ιμπεριαλιστικό πλιάτσικο υπήρξε πάντοτε «εθνική σωτηρία». Απ' αυτό το πλιάτσικο τρέφεται και η ίδια. Ο Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να παρουσιαστεί και αυτός σαν «μεγάλος ευρωπαίος οραματιστής» δίπλα στον Μακρόν. Ο Μακρόν «επιλέγει την Ελλάδα για να ξεκινήσει τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» δήλωσε ο Τζανακόπουλος. «Ο έλληνας πρωθυπουργός είναι ο 12ος ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει ο Μακρόν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων», δήλωνε σε δημοσιογράφος σύμβουλος του Μακρόν! Μέχρι και η πρωθυπουργική συμβία επιστρατεύτηκε (κι ας μην είναι ομόλογος της Μακρόναινας), προκειμένου να στηριχτεί η θεατράλε επιχείρηση του Τσίπρα (τα εμετικά ρεπορτάζ της ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ δεν άφησαν καμιά αμφιβολία γι' αυτό).

Ο Μακρόν έφυγε, το σόου Τσίπρα θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, το ιμπεριαλιστικό πλιάτσικο και η κινεζοποίηση θα συνεχιστούν.

YΓ. Για να ξέρουμε με πόσο μεγάλο… δημοκράτη και οραματιστή έχουμε να κάνουμε: Στις 16 Ιούλη του 2017 ο Μακρόν ντύθηκε… Νετανιάχου και δήλωσε:«Δεν θα υποχωρήσουμε επ’ ουδενί στον αντισιωνισμό, που είναι η νέα μορφή του αντισημιτισμού» (Nous ne céderons rien à l’antisionisme car il est la forme réinventée de l’antisémitisme)!!!

http://www.eksegersi.gr/
_______
ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράμμα από την Αθήνα

Γράμμα από την Αθήνα