~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................................................................................Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου

περί του ταχυδρομείου... ο Πάνος Αϊβαλής // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το Θέμα της Ημέρας

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΜΝΗΜΗ ΣΠΥΡΟΥ Ι. ΑΣΔΡΑΧΑ (1933 - 2017)

George Leontsinis
Πειραιάς, Attica ·


ΜΝΗΜΗ ΣΠΥΡΟΥ Ι. ΑΣΔΡΑΧΑ (1933 - 2017)

Σε μια ιδιαιτέρως λιτή πολιτική τελετή έγινε, με την προσήκουσα ευλάβεια, από συγγενείς, μαθητές του, επιστήμονες, ιστορικούς και φίλους ο ύστατος αποχαιρετισμός του Σπύρου Ι. Ασδραχά, διαπρεπούς επτανησίου επιστήμονος και ιστορικού.
Με την θλιβερή είδηση σημειώθηκαν και σημειώνονται τα πρέποντα για το ήθος της προσωπικότητας του ανθρώπου, του επιστήμονος και του πανεπιστημιακού δασκάλου. Ταπεινά θα ήθελα να σημειώσω μια σημαντική πλευρά των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του, που σχετίζεται με την καθοριστική συμβολή του στην ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Διοικούσας Επιτροπής και ακαδημαϊκού συμβούλου. 
Το σημειώνω αυτό για να γνωστοποιήσω ευρύτερα μια σημαντική του πρόταση για τις ιστορικές σπουδές στην Ελλάδα. Εισηγήθηκε να διδάσκεται για πρώτη φορά σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο ως αυτόνομο μάθημα και σε δυο ακαδημαϊκά εξάμηνα γνωστικό αντικείμενο με τίτλο: Δυτικές Ευρωπαϊκές Ευρωπαϊκές Κυριαρχίες στον ελληνικό χώρο. 
Ο Καθηγητής Ασδραχάς, βαθύς μελετητής των ξένων κυριαρχιών στον ελληνικό χώρο, έκρινε απαραίτητη τη διδασκαλία του μαθήματος αυτού σε ένα πανεπιστήμιο και σε μια «σχολή» ιστορίας που ιδρύονταν και αποκτούσαν την έδρα τους σε επτανησιακή γη, στην Κέρκυρα. Μού δόθηκε η τιμή να διδάξω επί οκτώ περίπου χρόνια το αντικείμενο αυτό στο Τμήμα Ιστορίας από την ίδρυσή του, καθώς, ύστερα από εκλογή μου με εισηγητή τον ίδιον, ως ιστορικό, και άλλους δύο ειδικούς εκλέχθηκα (ΠΔ. 407) και δίδαξα εκεί το αντικείμενο αυτό. Η συμπαράσταση του Ασδραχά για την διαμόρφωση των περιεχομένων σπουδών του μαθήματος υπήρξε ιδιαιτέρως επιβοηθητική και συνεχής. 
Το μάθημα αυτό, μεταξύ άλλων, συνέχισα και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, φορτωμένος έκτοτε με περισσότερες γνώσεις και ακαδημαϊκή εμπειρία. 
Η μνήμη του θα μάς συντροφεύει πάντοτε με την αρμόζουσα ευγνωμοσύνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράμμα από την Αθήνα

Γράμμα από την Αθήνα